Trumpf Canteen

The new canteen of the machine manufacturer Trumpf is housed in a two-storey building with a polygonal ground plan. Its concrete flat slabs are supported by concrete columns and concrete pillars. The roof structure is made of a primary load-bearing structure of wide-spanning steel girders that rest on seven pairs of pillars. In plan view the primary structure forms nine triangles. These triangles are covered by a gluelam structure.

 

Architecture
Barkow Leibinger, Berlin/Germany

Planning time
2005 − 2006

Construction time
2006 − 2008

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 6 acc. to § 64 HOAI)
Facade engineering (WP 1 − 8 acc. to UBF)

GFA
5,400 m²

Client
Trumpf, Ditzingen/Germany

Photography
David Franck, Ostfildern/Germany

Awards
DAM Preis für Architektur in Deutschland 2009
Hugo Häring Auszeichnung 2011
Hugo Häring Landespreis 2012
Nike 2013 BDA Architekturpreis

 

 

Related Projects