Residential Complex Esslingen

The residential complex for hospital staff stands on a compact plot on the edge of Esslingen’s city centre. It consists of a total of 17 flats in modular construction, built according to the Aktivhaus construction principle.

Maximum Prefabrication, Short Assembly Times and Easy Convertibility

The three-storey wooden building serves as living space for employees of the Esslingen hospital. Maximum prefabrication, the shortest possible assembly times and simple convertibility were the focus of the design.

Architecture
AH Aktiv-Haus/Werner Sobek,
Stuttgart/Germany

Planning time
2018 − 2019

Construction time
2019

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 6)
Energy concept
MEP engineering (WP 1 − 8)
Building ecology
KfW Funding
EnEV and building physics (WP 1 − 8)

GFA
800 sqm

Client
Hilde Schmid Grundstücks GmbH, Esslingen/Germany

Photography
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

 

Related Projects