Polylit

Artist Carsten Nicolai from Berlin designed this 10 m high glass sculpture for a central square in Stuttgart. The sculpture is a temporary installation due to remain at its present place for two years. The sculpture is made of a minimized prestressed space framce of steel clad with triangular glass panes. The glass panes – which are up to 6 m large – were mitre-cut for minimized joint widths. They have a special chromium multi-layer coating, making them reflective in daytime and transparent at night. At night the sculpture is lit from the inside by lights built into the base of the sculpture.

Art
Carsten Nicolai, Berlin/Germany

Planning time
2006

Construction time
2006

Services by Werner Sobek
Structural engineering of loadbearing structure and facade (WP 1 − 9 acc. to § 64 HOAI)

Client
Stiftung Kunstmuseum, Stuttgart/Germany

Photography
Zooey Braun, Stuttgart/Germany

Related Projects