Multi-Storey Car Park Überlingen

Schaltraum Architektur from Hamburg and Werner Sobek have won the competition for a multi-storey car park next to the Bodenseethermen in Überlingen. The multi-storey car park with 189 parking spaces forms the new urban entrée in the west of the town. Werner Sobek supported the architects’ office in the planning and realisation of the composite reinforced concrete structure and the building services.

Reduction of Inner-City Individual Traffic

The planning takes into account the existing inner-city parking shortage and the traffic concept adopted by the municipal council in July 2015; after all, Bahnhofstrasse is the main central western access road. The new parking spaces are used by visitors to the historic city centre and lake promenade as well as by guests of the spa. This has achieved a central public interest, namely the reduction of parking search traffic and inner-city individual traffic. The switch from motorised individual transport to public transport and environmentally friendly bicycles is facilitated and promoted by the new parking garage.

The building was the first to be realised for the State Garden Show 2021 in Überlingen.

Architecture
Schaltraum Architecture, Hamburg/Germany

Planning time
2014 − 2018

Construction time
2018 − 2020

Services by Werner Sobek
Facade engineering
Structural engineering
MEP engineering

GFA
5,535 m²

Client
Stadtwerke Überlingen/Germany

Rendering
Schaltraum Architektur, Hamburg/Germany

Related Projects