Kunstmuseum Stuttgart

The core of Kunstmuseum Stuttgart is a concrete cube. It is clad in Jurassic limestone and encased in a second facade of glass. During the day, the glass “skin” reflects the surroundings. At night, it becomes almost invisible due to the interior lighting – a charming interplay between transparency and reflection.

Interplay Between Transparency and Reflection

The art museum itself consists of the above-ground glass cube and exhibition spaces partly located below ground. They are housed in completely renovated tunnel tubes from the 1960s. The ground floor of the building is free of supports and thus offers the most flexible use possible for lectures, vernissages and room installations. Wall panels on the upper floors provide the necessary stiffening of the supporting structure.

Transparency Kunstmuseum Stuttgart

By loading the video, you accept YouTube privacy policy. More information in our privacy policy.

Transparent Supporting Structure for an Unobstructed View

The transparent roof of the art museum rests on a supporting grid from which the glass facade is also suspended. Horizontal loads on the facade are borne by glass gravity beams. The transparent supporting structure gives the building envelope of the Kunstmuseum an almost dematerialised appearance and allows an unobstructed view of the outside.

Architecture
Hascher, Jehle & Assoziierte, Berlin/Germany

Planning time
1999 − 2002

Construction time
2001 − 2004

Services by Werner Sobek
Structural engineering (jointly with Fichtner Bauconsult, Stuttgart/Germany) (WP 1 − 6 acc. to § 64 HOAI)
Facade engineering (WP 1 − 8 acc. to UBF)

GFA
13,000 m²

Client
City of Stuttgart/Germany

Photography
Roland Halbe, Stuttgart/Germany
Brigida Gonzalez, Stuttgart/Germany

Awards
Award Guter Bauten of the BDA Stuttgart 2005
Recognition of the Deutscher Architekturpreis 2005

Related Projects