Stadtsparkasse Düsseldorf

Over the period from 1998 until 2000 the headquarters of Düsseldorf’s savings bank were completely renovated and extended. Werner Sobek carried out the engineering of all the special steel/glass structures. Among these are, for instance, a 170 m long glass wall which partially functions as a facade for venting waste air from the building, as well as a 12 m high glass canopy on the roof of the building which is stiffened by glass ribs and continues the outline of the tower facade.

Architecture
Ingenhoven Architekten, Düsseldorf/Germany

Planning time
1998 − 1999

Construction time
1999 − 2000

Services by Werner Sobek
Structural engineering of special structures in steel and glass (WP 1 − 6 acc. to § 64 HOAI)

GFA
42,000 m²

Client
Stadtsparkasse Düsseldorf/Germany

Photography
Holger Knauf, Düsseldorf/Germany

Related Projects