Heydar Aliyev Center

The Heydar Aliyev Center Azerbaijan includes a new national museum, library and concert hall. The core element of the design by Zaha Hadid Architects is the unity between the plaza, the surrounding landscape and the double-curved building envelope.

Flowing Transitions Between Floor, Wall and Ceiling

The complex geometry of the building and the geographical location of the construction site were particular challenges for Werner Sobeks facade engineering. An aesthetically unique building skin was created in which floor, wall and ceiling merge into one another without transitions.

In autumn 2016, the building was shortlisted for the RIBA International Prize by a prominent jury.

Architecture
Zaha Hadid Architects, London/United Kingdom

Planning time
2008 − 2009

Construction time
2008 − 2012

Services by Werner Sobek
Engineering of building envelope (glazed curtain wall, 3D solid skin and 3D interior skin)
Peer review of main steel roof structure works
Coordination of main steel roof structure works
Project Management of all envelope-related items
Site supervision

GFA
101,800 m²

Client
DIA Holding, Baku/Azerbaijan

Photography
Helene Binet, London/United Kingdom

Awards
Best Architectural Design of the Year 2014
RIBA International Prize 2016 – Shortlist

Related Projects