Schauspielhaus Düsseldorf

Designed by Bernhard Pfau in the 1960s, Düsseldorf’s Schauspielhaus theatre can be regarded as an expression of ‘organic architecture’, a philosophy of building design that emerged during the era of post-war modernism. The structure’s large-format sculptural contours provide an exciting contrast to the neighbouring Dreischeibenhaus office tower and make the theatre stand out as a unique presence in its urban setting. On the ground floor, the building’s facade is bathed in shadow and set back slightly from the street, whereas the upper storeys are clad in bright sheets of corrugated metal that have been shaped into curvaceous forms. Due to structural deficiencies, the building’s facade and roof needed to be fully refurbished. As the theatre’s historically listed status made no stipulations for the structure’s upper reaches, the top of the Schauspielhaus was entirely replaced with a modern, non-ventilated flat roof (areas of which were covered with plants). When it came to the facade, however, the building’s preservation order stated that the corrugated sheet metal construction had to match the colour and form of the original exactly. This meant that new aluminium sheets of up to 16 metres in length had to be specially fabricated for the building. The steel and glass facade on the ground floor and all of the theatre’s doors and skylights were also faithfully recreated and brought up-to-date by the addition of highly efficient thermal properties.

Architecture
Ingenhoven Architects, Düsseldorf/Germany

Planning time
2017–2018

Construction time
2018–2019

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WPH 1-3, 5-6 & 8 i.a.w. AHO)
Facade engineering (WPH 1-3, 5-6 & 8 i.a.w. AHO)
Building physics (WPH 1-8)

Client
The City of Düsseldorf/Germany

GFA
Sheet metal facade: approx. 5,800 m²
Roof space: approx. 6,000 m²
Facade, ground floor: approx. 700 m²

Related Projects