Post Tower

The Deutsche Post headquarters building in Bonn is characterised by a synthesis of high transparency, perfect functionality and excellent component design. A filigree double-skin facade surrounds the 162 m high building, which consists of two offset circular sections. This facade makes it possible to ventilate and cool the building naturally.

Perfect Synthesis of Transparency, Functionality and Component Design

In addition to the projecting “wingwalls“, which are stabilised by filigree wind needles, the penthouse area is remarkable about the building. It is surrounded by an 11 m high glass wall.

The Post Tower was awarded the 10 Years Award of the Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) in 2014.

Architecture
Jahn, Chicago/USA

Planning time
1999 − 2002

Construction time
2000 − 2002

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 8 acc. to § 64 HOAI)
Facade engineering (WP 1 − 8 acc. to UBF)

GFA
107,000 m²

Client
Deutsche Post AG, Bonn/Germany

Photography
HG Esch, Hennef/Germany
Andreas Keller, Altdorf/Germany

Awards
CTBUH 50 Most Influential Buildings of the Last 50 Years 2019
German Steel Construction Award 2004 – Distinction
CTBUH 10 Year Award 2014

Related Projects