Mannheimer II

The extension of the old headquarters of the Mannheimer Insurance Company cantilevers above the lower part of the existing building. The floor slabs are a ribbed floor in reinforced concrete that span up to 7 m. In the office areas the ceiling is excavated using a special curved formwork. Horizontal stiffening is taken over by the concrete cores and the walls. Nearly all concrete surfaces are visible and have therefore been executed in an extremely high surface quality. The composite columns are very slim. The cantilevering part of the building has a free span of 25 m and is three storeys high. It is supported by two trussed beams made in steel which are integrated into the facade. The whole building rests on a two-storey underground car park.

Architecture
JAHN, Chicago/USA

Planning time
1999 − 2002

Construction time
2002 − 2004

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 8 acc. to § 64 HOAI)
Facade engineering (WP 1 − 4 acc. to UBF)

GFA
15,560 m²

Client
Mannheimer Holding AG, Mannheim/Germany

Photography
Roland Halbe, Stuttgart/Germany

Awards
AIA Chicago Distinguished Building Award 2007 – Honor Award

Related Projects