IIT Student Residence

The student housing complex at IIT in Chicago consists of three U-shaped buildings made of reinforced concrete. They have a floor area of 10,200 m², house 367 students. They are connected by a series of steel and glass soundproof walls. These soundproof walls are located on the side of the building along which an elevated railway runs.

Streamlined Student Residence with Distinction

On the opposite side, roofs made of curved perforated sheeting connect the wings of the building and at the same time create five inner courtyards. These roofs contribute to the streamlined overall appearance of the complex and at the same time serve to protect the inner courtyards and the glazed flat facades from the sun.

In 2004, the building received an award from the AIA (American Institute of Architects).

Architecture
JAHN, Chicago/USA

Planning time
2001 − 2002

Construction time
2002 − 2003

Services by Werner Sobek
Structural engineering (WP 1 − 6 acc. to § 64 HOAI)

GFA
10,220 m²

Client
IIT State Street Corporation, Chicago/USA

Photography
Doug Snower, Chicago/USA

Related Projects