Cycle Bridge in Tübingen Ost

Cycle Bridge Tübingen Ost

In Tübingen, a reinforced concrete composite bridge is being built, designed by Werner Sobek. It will have a steel mesh railing and handrail for cyclists. The bridge is located at a listed weir. It is intended to be a widely exciting, elegantly recessed ribbon that makes it possible to experience the natural area below the barrage with its sandbanks, waterfowl and floodplain landscapes from above.

As Little Surface Sealing as Necessary

At the same time, interesting insights into the technology of the hydroelectric power plant will be visible. By using the existing bank walls as bridge abutments, only a small amount of additional land had to be sealed. Without ramps, the Neckar can be crossed directly above the barrage’s stilling basin in future.

As Little Light Pollution as Possible

Glare-free LED elements will be integrated into the bridge railing. They provide an impressive light showcase for the structure at night. The lighting also ensures safe usability at all times of the day. By dispensing with mast luminaires, it is also ensured that the lighting causes as little light pollution as possible.

Architecture
ArGe Werner Sobek – tragwerkeplus, Reutlingen/Germany

Planning time
2017 – 2020

Construction time
2021/22

Services by Werner Sobek
Design
Structural engineering
Project planning

Bridge deck area
365 m²

Client
The University Town of Tübingen, Tübingen/Germany

Photography
Werner Sobek, Stuttgart/Germany

Related Projects