Hallesches Ufer Quarter

A new building complex consisting of a residential building and an office building was constructed on site 4 of the Hallesches Ufer Quarter in Berlin. Both of the reinforced concrete structures have eight storeys and are linked together by a basement level with an underground parking garage. The flat floor slabs between the buildings’ individual storeys rest on columns and core walls. Separating walls between the apartments in the residential building also provide the floor slabs with additional support. Standing at a maximum height of 30.2 m, the office building is larger than the residential structure, which is 26m tall at its highest point. As the ground above the basement level is only partially occupied by the two buildings, a section of the underground structure can be used as an interior courtyard or to grant access to fire fighters and waste disposal services. The buildings’ roof spaces feature roof terraces and gardens alongside the necessary technical installations.

Architecture
Sauerbruch Hutton, Berlin/Germany

Planning time
2019 − 2021

Construction time
Not specified

Services by Werner Sobek
Structural engineering incl. BIM (WP 1 − 7 acc. HOAI)

GFA
20.600 m²

Client
Art-Invest Real Estate Management GmbH & Co. KG,
Berlin/Germany

Related Projects